Pumpkin pie patří k americkému podzimu stejně nerozlučně, jako Halloween. A i když se asi nebudeme převlékat za upíry a obcházet sousedy, aby nám dali sladkosti, dýňový koláč si klidně upéct můžeme. Je totiž překvapivě lahodný!
Ingredience:
Těsto:
- 1 a 1/4 hrnku celozrnné mouky*
- 1/2 lžičky mořské soli
- 8 lžic rostlinného margarínu*
- 4 až 5 lžic ledové vody
Nejprve oloupeme dýni, nakrájíme na větší kousky a uvaříme do měkka. Poté slijeme vodu a necháme vychladnout. Máslo nakrájíme na menší kousky a dáme na chvíli do mrazáku. Do mixéru nasypeme mouku se solí, přidáme ledové kousky másla a několikrát kratičce promixujeme. Přidáme vodu s octem a několikrát kratičce promixujeme, dokud se těsto nepojí. Nesmíme míchat příliš dlouho. Hotové těsto dáme na 30 minut do ledničky. Těsto vyválíme na lehce pomoučněném vále, a vložíme do formy na koláč o průměru 25 centimetrů tak, aby byly částečně vyloženy i stěny formy. Dýni promixujeme s ostatními složkami náplně, směs nalijeme na těsto a pečeme při 180 °C asi 1 ½ hodiny.
Náplň:
- 1 a 1/2 hrnku vařené a zcezené dýně
- 1 a 1/2 hrnku hnědého třtinového cukru (typ surový nebo demerara)
- 5 vajec*
- 2 a 1/2 hrnku mléka*
- 3/4 lžičky mořské soli
- 3/4 lžičky mleté skořice*
- 3/4 lžičky mletého zázvoru*
Na těsto nalijte náplň, kterou připravíte důkladným smícháním rozmačkané dýně (použijeme dužinu velké kulaté oranžové dýně, která se na podzim prodává na tržištích), hnědého cukru, vajec, mléka, soli a koření. Koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme hodinu a půl nebo dokud není střenka nože, zasunutého do středu koláče, po vytažení čistá.
TIP: Koláč můžete před podáváním ozdobit šlehačkou.
* = bio