Lehounké cukroví plné oříšků, ve kterém zužitkujeme bílky, zbylé při pečení jiných druhů. Můžeme je slepovat máslovým krémem, nebo podávat jen tak.
- 2 bílky*
- 9 dkg třtinového cukru*
- 10 dkg strouhaných lískových oříšků*
Cukr rozmixujeme najemno. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme cukr. Poté vmícháme strouhané oříšky. Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme lžičkou malé hromádky. Jedna várka nám vystačí na 2 plechy. Pečeme v předehřáté troubě ideálně najednou na horkovzduch při 140 °C. Po lehkém ztmavnutí (asi 15 minut, ale hlídáme) zmírníme na 100 °C a zvolna sušíme, dokud není penízek po vychladnutí uvnitř suchý.
TIP: Chceme-li mít cukroví světlé, použijeme bílý cukr. Ale stojí nám to za to? Přírodní třtinový cukr totiž dodá nejen plnější chuť, ale i špetku užitečných minerálů.
* = bio