Toto cukroví je časově poměrně náročné, ale hrozně dobré! Jako podklad použijeme 1/3 z celé dávky základního sušenkového těsta. Zbytek těsta upotřebíme jako lehčí verzi lineckého třeba do ischelských dortíčků, nebo z něj upečeme sušenky, které slepujeme zavařeninou či máslovým krémem. Můžeme do něj i zapracovat oříšky, kokos, kakao, skořici a podobně, chceme-li ochucené sušenky.
Základní sušenkové těsto:
- 50 dkg hladké špaldové mouky* (ideálně půl na půl celozrnné a bílé)
- 25 dkg změklého másla*
- 16 dkg třtinového cukru*
- 2 vejce*
- citrónová kůra* z půlky citrónu
- 3 - 4 lžíce mléka*, je-li zapotřebí
Ořechová směs:
- 16 dkg vlašských ořechů*
- 11 dkg panely* nebo třtinového cukru*
- 1 bílek
Nejprve připravíme těsto. Cukr rozmixujeme najemno. Ze všech složek vypracujeme hladké těsto, je-li příliš tuhé na to, aby se dalo snadno rozválet, přidáme dle potřeby trochu mléka. Těsto rozdělíme na třetiny a necháme několik hodin v chladu uležet. Jednu třetinu těsta dáme do tepla a než změkne, připravíme si ořechovou směs. Nastrouháme nebo rozmixujeme vlašské ořechy a smícháme je s panelou a bílkem do husté směsi. Po změknutí těsta vyválíme 0,4 cm plát. Vykrajujeme kolečka, která klademe na plech vyložený pečícím papírem. Jedna várka nám vystačí na 2 plechy. Na jednotlivá kolečka rovnoměrně naneseme asi půl lžičky ořechové směsi. Pečeme v předehřáté troubě ideálně oba plechy najednou na horkovzduch při 140 °C. Po lehkém ztmavnutí (asi 15 minut, ale hlídáme) zmírníme na 100 °C a zvolna sušíme, dokud není ořechová vrstva křupavá.
* = bio