Tento zdravý a osvěžující letní salát či příloha v jednom je snadný na přípravu a dodá tělu spoustu prospěšných látek - včetně probiotik.
- 2 větší salátové okurky*
- 1 velký 400 g ovčí jogurt LEEB*
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje*
- 1 - 2 stroužky česneku*
- čerstvý kopr*
- mořská sůl a citrónová šťáva* dle chuti
Neloupanou okurku nastrouháme nahrubo, trochu prosolíme a necháme 15 minut odstát. Okurka pustí vodu, kterou slijeme (a můžeme vypít, protože chutná báječně). Můžeme použít i malé okurky nakládačky, které mají pevnější konzistenci a není nutné je prosolováním zbavit vody. Ke strouhané okurce přidáme prolisovaný česnek, jogurt a olivový olej a promícháme. Dochutíme solí a sekaným koprem nebo jinou bylinkou dle chuti. Pokud nemáte, navadí, tzatziki jsou výborné i tak. Můžeme dle chuti přidat citrónovou šťávu. Podáváme samotné s chlebem nebo jako přílohu.
TIP: Vřele doporučujeme použít hutný jogurt - ovčí jogurt LEEB je ideální, protože má pevnou konzistenci bez přídavku jakýchkoli aditiv a nemá příliš vysoký obsah tuku.
* = bio