Cuketový chléb z kokosové a mandlové mouky je chutnou a zajímavou alternativou ke klasickému chlebu. Neobsahuje lepek a jeho příprava je poměrně rychlá a snadná.
Suroviny (na formu 15 x 15 cm):
- 4 vejce*
- ½ pol. lžíce Bourbon vanilky*
- 2 pol. lžíce javorového sirupu*
- 100 g kokosového oleje*
- 200g hrnek nastrouhané cukety
- 50 g mandlové mouky*
- 50 g kokosové mouky*
- 1 pol. lžíce jedlé sody*
- ½ pol. lžíce mleté skořice*
- ¼ pol. lžíce mořské soli*
- 1 pol. lžíce nasekaného rozmarýnu
- ½ pol. lžíce česnekové pasty (nebo čerstvě utřeného česneku)
Předehřejeme si troubu na 180 °C. V míse prošleháme vejce, vanilkový prášek, javorový sirup a rozpuštěný kokosový olej. Z nastrouhané cukety vymačkáme šťávu. Poté ji přidáme do mísy s tekutou směsí a dobře promícháme. V jiné míse promícháme všechny suché ingredience tak, aby ve směsi nezbyly žádné hrudky. Poté přidáme suchou směs do směsi tekuté a mixujeme dohladka. Můžeme použít elektrický mixér. Pečící formu si vymažeme kokosovým olejem, vlijeme do ní těsto a rovnoměrně ho uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme po dobu 50 - 60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá. Chléb můžeme servírovat teplý namazaný máslem.
* = pokud možno bio
Recept přebrán se svolením z www.rapunzel.de.