MLÉKO Z BERCHTESGADENU
Mléko pochází z regionu Alp a je vykupováno od sedláků, kteří chovají skot původním tradičním způsobem. Díky volné pastvě si krávy mohou vybírat bylinky, které jim nejvíce svědčí a chutnají, a to se projeví jak v nutričních hodnotách mléka, tak v jeho lahodné vůni a chuti. Logo Naturland Fair na obalu značí, že zemědělci dostali za toto mléko spravedlivou cenu, která je vyšší než běžná výkupní cena mléka. To je důležité pro udržení chovu v náročných horských podmínkách. Sedláci mají garantovanou slušnou cenu a stálý odbyt.
BEZLAKTÓZOVÁ ŘADA Z BERCHTESGADENU
Ještě jednou bychom rádi zdůraznili, že bezlaktózové mléko z mlékárny Berchtesgadener Land je to samé báječné mléko od volně se pasoucích krav, ze kterého se vyrábí všechny bio mléčné výrobky této mlékárny. Jediný rozdíl je, že k tomuto mléku je přidaný přírodní enzym laktáza, který rozštěpí přítomný mléčný cukr na jednoduché cukry, se kterými si naše zažívání dobře poradí. Sortiment bezlaktózových výrobků z Berchtesgadenu se stále rozrůstá a aktuální stav naleznete na našich webových stránkách v sekci eshopu. Ve chvíli vzniku tohoto článku sestával z čerstvého šetrně vodní parou pasterovaného mléka polotučného a plnotučného, bílého jogurtu ve dvou velikostech, ochucených jogurtů (vanilkového a malinového), bílého tvarohu a smetany ke šlehání.
VÝHODY BIO MLÉKA OBECNĚ: Chov mléčného skotu podle pravidel ekologického zemědělství se liší od běžného chovu. Krávy nesmí konzumovat geneticky manipulované plodiny a živočišná krmiva (tzv. masokostní moučky). U žádné krávy z ekologického chovu nikdy nebyla prokázána nemoc šílených krav. Zakázáno je používání hormonů a preventivní podávání antibiotik. Je-li nutno zvíře léčit antibiotiky, pak doba, po kterou se její mléko nezpracovává na prodej, je prodloužena minimálně dvakrát oproti běžným chovům. Toto vše je pravidelně kontrolováno nezávislou kontrolní organizací a pokud kontrola nalezne závadu, musí být sjednána náprava. Při vážném či opakovaném porušení dochází k odejmutí bio certifikátu a produkt již nesmí být označován jako „bio“. Dle provedených studií má bio mléko přirozeně vyšší obsah určitých živin. O hodně vyšší je hladina omega 3 mastných kyselin (až o 71 %). Většina lidí trpí jejich nedostatkem. Výzkumy opakovaně prokázaly, že bio mléko má vyšší hodnoty vitaminu E, vitaminu A a dalších antioxidantů. Krávy, které konzumují hodně čerstvé trávy a jetele, dávají mléko s obsahem vitaminu E průměrně o 50 % vyšším a beta karotenu o 75 % vyšším než je obsah těchto látek v běžném mléce (z beta karotenu vyrábí naše tělo vitamin A). Obsah antioxidantů luteinu a zeaxanthinu je dva až třikrát vyšší.
CO TO JE LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE: Laktóza je hlavním cukrem přítomným v mléce, a je proto také nazývána mléčný cukr. Naše tělo neumí laktózu vstřebat, ale umí ji pomocí enzymu laktázy rozložit na jednodušší složky, které zpracuje. Pokud máme nedostatek tohoto enzymu, pak trpíme laktózovou intolerancí. Mezi příznaky této poruchy patří průjmy, nadýmání, kručení v břiše, břišní křeče a bolesti břicha po požití mléka. Udává se, že takto postižen je cca každý šestý člověk. Výskyt laktózové intolerance je úměrný věku, u malých dětí je vzácná, u starších lidí jí trpí většina populace. Někteří lidé mají geneticky podmíněný nedostatek enzymu laktázy. Přechodnou (dočasnou) laktózovou intoleranci mohou způsobit infekční průjmy a léčba antibiotiky. Po zhojení střevní sliznice se opět začne laktáza tvořit. Laktózovou intoleranci mohou také způsobovat chronická onemocnění střev jako celiakie a Crohnova nemoc. Jedinou léčbou této poruchy je omezení laktózy ve stravě.
Výhradním dovozcem bezlaktózového mléka značky Berchtesgadener Land je společnost bio nebio s.r.o.