Javorový sirup je (spolu s medem a melasou) vynikajícím pomocníkem při nahrazování rafinovaného bílého cukru. Kromě sacharózy obsahuje vitaminy řady B, vápník, železo a stopová množství dalších minerálních látek.
Sklizeň a výroba
Kanada – země javorového listu – je hlavním světovým dodavatelem javorového sirupu. Přes 80 % světové produkce sirupu pochází z kanadské provincie Quebec. Javorový sirup se získává zahuštěním šťávy, vytékající na jaře při poranění kmene javorového stromu. Cukr ve stromech vzniká působením enzymů ze škrobu, který se nahromadil během vegetačního období. Tento cukr je rozpuštěn ve vodě, kterou strom nasává kořeny. Javorová šťáva obsahuje také minerální látky, přírodní organické kyseliny, vitaminy a aromatické látky. Na počátku jara vyhloubí sběrači do každého stromu až tři otvory, široké jeden centimetr a několik centimetrů hluboké, kterými vytéká šťáva do sběrných nádob. Některé společnosti dříve používaly k ošetření nařezaných otvorů formaldehyd, čímž zvyšoval výnos. Nyní se formaldehyd prakticky nepoužívá. Námi dodávaný javorový sirup byl získán bez použití jakýchkoli chemikálií. Odpařování javorové šťávy je velmi důležitým krokem, neboť právě zde vzniká charakteristická javorová vůně a chuť. Při zahušťování musí být odpařeno téměř 40 litrů vody k získání 1 litru sirupu. Výrobci proto někdy používají metody zvané reverzní osmóza, která jim umožní rychlejší a lacinější získání sirupu. Náš sirup byl získán šetrným odpařením tradičním způsobem bez využití reverzní osmózy.
Druhy sirupu
Javorový sirup se známkuje podle barvy, a tím i chuti. Čím světlejší barva, tím jemnější méně intenzivní vůně a chuť, a tím dražší sirup. Grade A (Canada No. 1 Light) je velmi světlý jemný a luxusní sirup, vhodný jako dárek. Grade B (Canada No. 2 Medium) je světlý javorový sirup, méně intenzivní javorové chuti. V Evropě se prakticky neprodává. Grade C (Canada No.2 Amber) je nejoblíbenější mezi Evropany a má příjemnou javorovou chuť a vůni. Grade D (Canada No. 3 Dark) je tmavý sirup vhodný pro výrobu. Považuje se za podřadný sirup nevhodný pro přímou konzumaci.
TIP: Javorovým sirupem můžete při vaření a pečení nahradit bílý cukr v poměru 3 díly sirupu za 4 díly cukru.
Na co dát pozor při nákupu
Vedle naší značky je na trhu několik dalších značek javorového sirupu a každý z Vás si jistě vybere tu, která mu bude nejlépe vyhovovat poměrem ceny a kvality. Dávejte si však pozor na šizené javorové sirupy. Tyto výrobky místo 100%-ní zahuštěné javorové šťávy obsahují cukr, glukózový sirup, kukuřičný sirup, umělá aromata, barviva atd. Tyto náhražky by neměly být nazývány javorovým sirupem a měly by být (ale nejsou) daleko lacinější než pravý javorový sirup.
Náš sortiment
V naší nabídce naleznete 3 druhy javorového sirupu s bio certifikátem, tj. z kontrolovaného ekologického zemědělství. Tento certifikát garantuje šetrné zpracování bez použití chemikálií. Javorový sirup Grade C nabízíme také v konvenční (tj. bez certifikátu bio) kvalitě.
- Bio javorový sirup Grade A 250 ml
- Bio javorový sirup Grade C 250 ml a Grade C 1 l
- Grade C 250 ml
Ochutnejte také naše další výrobky s javorovým sirupem: